Borgen, då vet jag att jag är hemma.

Ikväll har vi haft avslutning i Borgen med orienteringen. (Avslutning utan att jag varit med någonting i år haha). Mamma, pappa och 43 andra personer var det som sprang. Jag kan fortfarande inte springa på grund av mitt fotont, men jag tog en kort promenad och fann lite roliga småsaker på turen.
.
Efteråt grilla vi korv och hade prisutdelning för tävlingen med namn
5-dagars på hemmaplan. Pappa vann säsongens nya OK Stigen-mössa.
Nice för skidåkningen i vinter!
Pinne som liknar mitt metspö (och en joggare).
.
Rödaste djur jag beskådat!
Jag undrar vad det kan vara för ett kryp, ser ut som en krabba.
.
En skalbagge, jag gillar dem! Har alltid gjort.

Blommor.

Blommor är något av det finaste jag vet. Att plocka blommor är något av det bästa jag vet. Jag blir så glad och lycklig av att en efter en plocka de fina. Ut på cykeltripp med min röda fina cykel med rosa rosor nu idag. Då stannade jag och plockade en bukett av sommarblommor.
Min vackra cykel (och lekstuga).

Saknad och tomhet.

Saknaden har infinnit sig. Saknaden av Hjälmared. Hjälmared med innebörden av så mycket. Saknaden av alla fantastiska människor är stor. Vakna på Smedjevinden, knacka på Elin och Fridas dörrar för att se om de verkligen är uppstigna. Sindi är redan uppe. Promenera ner till frukosten med förhoppningar om den coola gröten. Kristofer som alltid är där först sitter vid långbordet. Morgonandakterna i kapellet är bästa starten på dagen, Björn som drar en klok liknelse med orientering eller turskidåkning kontra livet. Lektioner med våra fantastiska lärarare, de bästa lärarna jag haft genom livet. Mycket tankar, reflektioner och läror. Eftermiddagar med promenader, löprundor, fiske, samtal, fixande och chill. Hjälmared har en speciell anda och atmosfär. Det som varit livet för ett år känns plötsligt så långt borta. Ändå var det bara 4 dagar sedan vi slutade. Och jag har varit i Värnamo i 1,5 dagar..

Jag önskar att detta var ett lov som de andra ledigheterna vi haft. Att vi snart tillsammans ska återsamlas igen på Hjälmared. Saknaden är stor. Livets gång är att det ska gå vidare, men ibland går det för fort. På tok för fort. 


Evigt tacksam för ett välsignat år på Hjälmared.

Italien. Vandring i Monterosso.

Sist var vi på klostret i Bose. Lugna dagar med böner, vandringar, undervisning, efterlängtade måltider. Riktigt bra och minnesvärda dagar. Torsdag efter lunch fortsatte vi vår Italienresa till staden Genova som är en hamnstad i norra Italien.
Genova, markering A.


Det var en chock att hoppa av bussen i Genova. Allt folk, all trafik.

Ylva och Sofia leker Italienare.

Fredag åkte vi tåg i två timmar för att komma till samhället Monterosso. Ett samhälle söderut utmed Medelhavets kust. Där gjorde vi en otroligt vacker tvåtimmarsvandring i bergen utmed havet. En vandring som heter Cinque Terre (Fem byarna). Fem små byar som ligger där vackert beläget utmed havet. Stigarna kom till av ungdomarnas kärlek till varandra. De vandrade mellan byarna för att träffas..

Monterosso, fantastiskt vackert.

Titt tillbaka på början av vår vandring.

Vi gick mellan två byar. Monterosso till Vernazza. I början var det mycket uppför och trappsteg för att komma upp på högsta nivån av 150 m.ö.h. Vi mötte många andra vandrare på vår färd. Några små grupper av svenskar, sen ett gäng amerikaner, tyskar och lite andra nationer. Kändes nästan som jag var i aussi igen, bara snacka på, yeh haha!

Fikapaus med frukt, vatten och kex.

Jag och Julia beskådar.

Vernazza, byn vi gick till.

Sindi och Elina.

Jag tycker det kändes väldigt ovanligt att gå en hel grupp på 20 personer på äventyr såhär. Jag har egentligen alltid varit skeptisk till stora turistgrupper, men det var härligt att gå hela klassen tillsammans!

Vernazza och små gränder.

Väl framme i byn åt jag min första Italienska pizzaslice. Pesto-mozzarella. Så god! Sedan kände vi på vattnet och chillade i värmen. Riktigt nice!

Fantastiska Italien!

Från Vernazza åkte vi båt tillbaka till Monterosso. En tur på ca 15 minuter.

Glass och bad i havet. Åh!

Där bada vi länge länge.

Gnocchi. En konstig maträtt! Potatispasta. Visste vi inte när vi beställde, då hade vi nämligen aldrig valt det!

Petter och Oscar, riktigt fina killar de!

På seneftermiddagen åkte vi tåget tillbaka till Genova.


Firande av Karro som fyllde 21 år.

Glömmer aldrig hur förvånade mina aussifriends blev när de helt excited förra året frågade hur jag skulle fira min 21-årsdag, och jag berättade att 21 inte är speciellt speciellt i Sverige. Jag influerades dock av deras tankefirande och tyckte sen att 21 visst var något speciellt. Back to Italien, fredag kväll firade vi Karro med glass.

Once in a lifetime.

Nu är jag hemflyttad till Värnamo efter ett år på Hjälmared och en riktigt bra helg hemma hos Petter i Ornunga. Fotbollscup och champions leaguefinal igår. Konfirmation för Petters bror Oskar idag. Kul att träffa familjen, släkt och vänner må jag säga! De är så fina och härliga! Petters mor spelade och sjöng Du är en bön på piano för oss ikväll. Helgen kunde sannerligen inte sluta på ett bättre sätt.
Träffade en klasskompis till Lisa på konfirmationen. Panda-Bengt, han var cool.
.
Nu har jag och Lisa i två timmar kollat på inspelningar sen vi var små. Vet inte när jag skrattat så hejdlöst som ikväll! Ni skulle bara veta vår kreativitet angående tv:program.. Jag och Lisa gick lös på sång, klarinett och drama. Det var sjukt crazy! Sen har vi ju filmerna då vi inte var annat än söta och gulliga i fina kjolar och flätor..

Städkoll.

Nu är det färdigstädat på Smedjevinden! Så rent och vackert vi har det nu!

Mitt tomma rum.


Emma, Sindi och Frida runt vårt köksbord.

Nu är kontrollen gjord och godkänd. Ikväll ska vi baka och baka med alla ingredienser vi har kvar efter året. Blir nice! Nu ska jag snart träffa Kajsa igen, efter hennes intervju och rundvandring.


Äventyrsstig.

Idag håller vi i Bibelklassen en äventyrsstig för resten av skolan. Att vakna kl. 7,15 av ett ösregn var inte så nice, men nu är det lite ljusare ute. Solen kommer också fram då och då. Härligt! Jag och Petter ska hålla i en vattenstation borta där ån rinner ut i Lilla Färgen. Kommer bli nice! Eftersom det är den sista stationen behöver vi inte aktivera oss förrens efter kl. 11, fram till dess packar jag. Ska vara färdiga i eftermiddag med allting. Våra rum och resten av huset.

Kajsa kommer hit i eftermiddag! Hon ska på intervju till hälsocoachlinjen. Hade varit så otroligt kul om hon går här nästa år! Häftigt! Då har jag ännu en koppling till Hjälmared. Det ska verkligen bli skoj att träffa henne. Kul hon hinner se hur jag har det nu innan vi slutar!

Ett år.

Nu är vi inne på sista veckan här på Hjälmared. Jag kan verkligen inte förstå hur snabbt tiden har gått. Det är ett mysterium. Nu ska våra rum städas och plocka ner ett år av liv i våra resväskor. Det här med att fixa och städa tar verkligen mycket tid av kvällen. Hela kvällen och halva natten kanske, nästa dag och en till. Det är inte lätt att plocka och städa ett år här. Det är ju Hjälmared som varit mitt liv ända sedan augusti. Det är på Hjälmared jag levt, gått i skolan, umgåtts med de fantastiska vänner, skrattat, gråtit, skrattat så jag gråtit, chillat, tränat, samtalat, ifrågasatt, predikat, lovsjungit, skidat, solat, badat, ätit, haft hemaftnar, spelat fotboll. (Gjort en bicicleta i krysset). Med mycket mycket mera. Nu har vi som sagt inlett den sista veckan av alla fantastiska dagar vi haft här på Hjälmared, så märkligt. Det var 278 dagar sedan mor och far skjutsade hit mig för ett år på folkhögskola. Ett år på en folkhögskola som varit en av de mest betydelsefulla platserna i mitt liv. Ett år som antagligen är det viktigtaste i mitt liv. Hjälmared, 4 hela dagar kvar! Yes!

Poetry Slam.

Nu ska vi strax iväg ett gäng och titta och lyssna till regionfinalen av Poetry slam i Göteborg. Det är vår kära vän Ylva som har tagit sig ända till finalen. Hon är så otroligt duktig på poesi. Jag är så stolt över henen!


Göteborgsvarvet.

Vilken dag! Helt sicken fantastisk! Jag som varit så orolig innan, att jag inte har tränat tillräckligt för distansen. Visserligen har jag ju inte gjort det heller. Längsta jag springer här är 7 km. Hade inte ett enda pass över det, så är inte konstigt att jag varit nervös. Tur jag kan peppa mig själv så grymt, och att hela familjen + Maggan, Lennart o Co. var där och hejade! Sen tack till mina andra vänner som hejat på mig! Det betyder mycket!


Hårfixning är ytterst viktigt.
I familjen var det jag och Eric som sprang. De andra gjorde betydelsefulla hejarinsatser.


Eric laddar med tomtegröt och jag ska snart springa och värma upp.


Täten, grymt fort springer de!


Kenyaner, kenyaner. De springer som änglar. De bara flyger fram utan någon tyngd alls.

Det blev nytt banrekord i år! Vinnande kenyanen sprang på strax över en timme. Fatta! 21 km på en timme!!
Mitt lopp gick också jättebra! Otroligt bra må jag säga!! Jag kom in på tiden 1,45,54. Det är min näst bästa tid! Löpningen flöt på riktigt riktigt bra! Kunde hålla ungefär samma tempo genom hela loppet. Då är det extra roligt att springa! Är så häftigt med Göteborgsvarvet, kilometrarna kommer så tätt! Det är folk, musik, orkestrar, vätskestationer. Vattensvamparna på Götaplatsen är så nice! Något annat härligt är att jag springer och ler. Inte hela tiden, men då och då kommer det något som förgyller stunden extra. Som t.ex. en gospelkör i Slottsskogen. Det var härligt!!
.
Jag startade i startgrupp 2. Klockan 13,38. Det var nice. Hade inga problem att det var mycket folk utan kunde springa som jag själv ville. Där framme är det inga sniglar som springer som man måste springa slalom om. Skillnad för Eric som startade i grupp 19. Den sista gruppen kl. 16,00. Där är det folk som tvingas gå för att det är så olika tempo mellan de som springer, plus fler folk i både gruppen (tror jag) och alla framför som redan startat. Eric sprang riktigt bra ändå. Han lär vara en av de som sprang om flest löpare. Han fick tiden 1,36. Inför nästa år går de på tiden han hade igår, så han kommer längre fram.

Göteborgsvarvet är allt häftigt! Så grymt många människor, med ett gemensamt mål.
-Att genomföra världens största halvmara.


Världens största halvmaraton. Över 40000 startande.


Jag och Eric var två av alla dessa.

Nu ska jag och Elina ut och jogga runt sjön. Det är ett gott tips efter en sådan här ansträngning. Återhämtningen går fortare om man sticker ut på lugn jogging dagen efter.
Åh, det ska bli kul att känna av träningsvärken!

Lycklig morgon, och ett Göteborgsvarv.

Vad fantastiskt det var att vakna idag (fredag)! Jag har nog aldrig känt en sådan glädje en vanlig morgon. Första tankarna var "Yes en ny dag! Tack Gud! Vad härligt! Wow!" Det var sannerligen fantastiskt må jag säga! Sådan energi jag hade!

Mysig förmiddag med avslutning i Kropp och Hälsa hemma hos lärare Lina. Utvärderingar, chill och hon bjöd på tunnbröd med riktigt god hommus, eller hederliga smör, ost och gurka. Kardemummakaffe. Sista Själavårdslektionen idag också. Känns konstigt att det är mycket man gör för sista gången nu. Om en vecka har vi haft avslutning här på käraste Hjälmared. Idag är det 276 dagar sedan vi började den 18:e augusti. Tiden har gått så grymt fort. Tänk så mycket jag har fått vara med om, lärt mig och upplevt! Välsignat.
 
Kvällen har varit riktigt bra. Mycket, mycket skratt, gott! Jag, Emma, Ylva, Petter, David och Zacke. Efter en god måltid med pasta-kyckling-pestoröra promenera vi runt sjön, sen utechill -fotboll, kubb eller bryggan. Efterrätt med varmahallon och glass. Dock är jag så pass seriös inför morgondagens tävling att jag skippa glassen. Lär hjälpa mig psykiskt iallafall.


Nu väntar ju Göteborgsvarvet, spännande att se hur morgonkänslan är då när jag vaknar till Avantasia's The Tower och trummorna av Europe's Cherokee. (Jo, jag har fått mina väckningssignaler av Petter.) Har känts bättre inför mina tidigare varv må jag säga. Har inte gjort någon uppladdning på träningsfronten i år. Ångrar jag nu. Men tiden hit har gått så fort att jag glömt planera och prioritera varvet. Veckan efter Italien var jag dessutom riktigt trött i kroppen då jag tränade. Men jag vet ju att Göteborgsvarvet är något av det roligaste idrottsäventyret man kan utföra, så jag kommer med sannolikhet bli mer taggad när jag är på väg dit. Eller är på plats. Go for it!


Seneftermiddag med Maggan och Lennart.

Maggan och Lennart på kvällsbesök i söndags. Det var verkligen mysigt och trevligt!
Vi började med en längre skogspromenad via Blåtjärn, Stora Färgen och Lilla Färgen.
1 h 20 min i regnkläder. I like! (Jag har ju världens bästa regnställ!)
Vi prata Italien och kolla Italienfoton, roligt att visa dem vår upplevelseresa. Petter kom hit, och Maggan och Lennart bjöd på kvällsfika, Maggansbröd är något jag alltid har och alltid kommer att uppskatta! Mums, mys!

Vi besökte vackraste Blåtjärn.


We went off road.


Skanning is action!

På Maxi. Jag och Julia uppdaterar våra livsupplevelser med en premiär av självskanning! 
Blir så mycket mer av en rolig grej när man får trycka in knappen och skanna sina egna varor. Och kommer man på att man hellre vill ha en chokladkaka med 85 % kakao, istället för 70 % så är det bara att trycka minusknappen mot varans sträckkod, och sedan skanna den andra chokladkakan. Sicket äventyr förstår ni! ;)

Jag och Julia gick loss med varsin skanner!

Värsta coola barnkalaset i kyrkan idag. Avslutning på typ alla barnaktiviteter, tror inte jag sett så många kids på gudstänst innan. Vilket rikt, välsignat barnliv de har där i pingst... Girlanger, minikören, dansgruppen Angels, ballongtävling, fika. Kids överallt.

Fixat och klart.

Sådär, nu har jag fått allt utskrivet! Hurra. Elinas kompis Jennika från Töllsjö har hjälpt mig. Tack tjejer! Nu far vi till the church!

Toner låg. Lojt!

Här kommer en hälsning från lilla datagrupprummet i skolan. I tro om att jag nu skulle ha mina ansökningspapper fina och utskrivna är jag väldigt besviken att färgpatronen typ är slut. Känns som det alltid är så, när man behöver något som mest så krånglar det. Får gå på spaning en sväng nu...
Var ute och sprang runt sjön innan jag kom hit. Det var nice. Vädret är härligt idag! Om en timme drygt ska jag, Elina, Julia och Jennika åka till pingst här i stan på gudstjänst. I seneftermiddag kommer Petter hit igen, och dessutom kommer Maggan och Lennart på besök! Så kul!

Ha en fin dag!


Lördag 14 maj.

Så kul det är att höra från mina hemmavänner. Händer lite för sällan, men idag har jag pratat i tele med både Christin, Emma, Lisa och Kajsa. De två sistnämnda hade just genomfört en cykeltävling i Gnosjö. Christin skulle ha tjejkväll med tacopaj och Emma har just köpt massa örhängen och börjat byta (hon tog hål när hon hälsade på mig i mars).
Själv cyklade jag, Elina och Julia in till city för lite shopping. En rosa kofta och leggings för mig. De köpen var rätt genomtänkta. Jag har nämligen slutat med spontanköp. Och så tänker jag till om jag verkligen behöver det jag hittar. Det är inte så ofta jag behöver kläderna, men är det fint, vilja och Linaklass så går det igenom ändå. Efter citytrippen blev det en stund av chill på Smedjevinden. Sen hörde jag Elinas röst utanför fönstret, hon var påväg ut att träna. Jag bytte om snabbt så sprang vi kanotrundan tillsammans. Det tog emot i våra ben när vi börja, men bättre sen som tur var...
Istället för hemafton fick vi middag i herrgården ikväll. Elin jobbar där i helgen så det är extra roligt att äta när vi träffar på henne tycker jag. Sen ikväll har jag skrivit färdigt ansökan för teamare till hösten. Det är ett år då man tillsammans med två-tre andra i min ålder, "jobbar" i en församling (med framförallt barn- och ungdomsarbetet) och som kamratstödjare på en skola. Verkar vara väldigt spännande, kul, lärorikt och utmanande. Har pratat med en församling i Varberg som verkar väldgt bra, så kanske, att jag blir Varbergsbo i höst! (Varberg är ju dessutom en av mina favoritstäder!)


Så kul att höra och rapportera med Emma och Christin idag!

Eurovision song contest. Kommer aldrig sätta sig i mitt hjärta.


Bose.


Naturen på Bose var otroligt vacker. Jag kunde nästan inte sluta titta på den här ängen. Alla dess olika blommor som växte och levde där. Sicken amazing.


Emma utanför kyrkan, vi fann stora stenar, mys och bible time där vi bodde.Onsdag förmiddag gjorde vi en skogsvandring till samhället Zimone. Det var allt nice. Väl där uppenbara sig det mest fantastiska, något jag saknat iallafall -frukt!! Så välsignat! Ett äpple som kunde mätta var allt uppskattat.


Chill efter skogsvandringen. Oscar, Karro och ett gott gäng.

Kl. 18,30-19,15 var det bön. I bönen sitter munkarna och nunnorna på varsin sida längst fram på sidorna i kyrkan. Vi och de andra besökarna sitter ungefär som man brukar på en gudstjänst. Med ansikterna framåt. Bönerna bestod mest av sång, psalmerna i psaltaren.
Sedan var det food! Äntligen. Jag har allt fått mer förståelse av innebörden av måltidstackbönen efter den här klostervistelsen. Varje kväll fick vi soppa och vitt bröd. Sedan t.ex. potatisgratäng, kyckling, skinka, zuccini. Som sagt, två måltider i en.

Ikoner.

Härligaste munken målade många ikoner på klostret. Vi fick guidad visning av honom i deras ikonkällare. Så vackra, de flesta av dem. Några var rätt udda må jag säga. Riktigt kul att se. Häftigt att han målade också.


Jag chill vid fontänen med holy bible. Rummen till vänster i den bilden är där vi åt. Lektion med Alice. Tredje bilden är på huset vi bodde i. Låg några minuters vacker promenad från klostret.


Vackra ängen, jag och Petter!
Verkligen upplevelserika och minnesfulla dagar på Bose.

Sconesmorgon.

Det är sannerligen något visst med scones. Denna soliga lördagmorgon börjar med tea party tillsammans med Elina och Julia. Mys!

Monastero di Bose.


Bibelklassen flyger till Italien!

De första dagarna av vår Italienresa tillbringade vi på Bose i norra Italien. Det är ett kloster med ca 80 munkar och nunnor tillsammans. Vi var med på deras böner, måltider och mässa. Vi gjorde vandringar i den otroligt vackra naturen, vi fick undervisning av nunnan Alice och munken Mathias berättade för oss om själva Bose. En dag för oss var så här.
Kl. 06,00-06,40 -bön i kyrkan, väldigt fin start på dagen. Därefter frukost som inte är värd att kallas frukost. Te och hårt vitt bröd med marmelad.. Vila en stund innan vi träffade munken Mathias.
Kl. 12,30-13 bön i kyrkan, roligt vi kunde hänga med i psalmerna med våra svenska biblar. Efter denna bön var det äntligen lunch! Aldrig uppskattat måltiderna så som dagarna på klostret. 7 h utan mat är lång tid!  


Bose -markering A.

I Italien äter man två måltider i en. Lustigt men sant. Till lunch på tisdagen fick vi först en supergod pasta. När vi ätit färdigt kom nästa mat, potatismos och nåt kött. Måltiderna på klostret är verkligen något jag uppskattade, man åt nämligen tillsammans 10 pers, besökare och två munkar/nunnor. Det blev bra och roliga samtal. De där munkarna alltså! Sicken humor de har. Och så trevliga. Gött upptäcka att de är så mänskliga de också..Vi hade lektion med Alice utifrån Johannes 20. Vi skulle också i smågrupper diskutera:
-Which image Jesus gave of Himself?
-As Christians we are called to be imitators of Jesus -what would be the "typical Christian" attitudes and life style?
-What is most difficult and challenging in this for us today?

Kom dessutom in på många andra diskussioner, intressant alltså.Smedjevinden.

Fin kväll som började med mässa i kapellet där allas vårt nybildade lovsångsteam
premiär-praisade. Duktiga är de! Sedan kvällshäng med te och stickning med härliga människor här uppe på Smedjevinden. Jag är lycklig!

Likt en ormbunke som precis mött ljuset.

Fina fisken.

Åh, det är så otroligt roligt att vara hemma på Hjälmared igen! Här trivs jag!
I eftermiddags tränade jag och Emma, fina runt sjön. Gött att komma igång med löpningen igen efter en vecka utan. Börjar dock bli lite orolig för göteborgsvarvet. Är bara 1,5 vecka kvar, och jag är verkligen i oform. Jobbigt. Så mycket fisk vi har borta vid sundet alltså! Längtar tills mitt metspö blir klart så jag kan fiska. Måsta påminna Martin om fiskelinan nu. Efter löpningen badade vi! Så härligt. Vi bada igår också, tänk hur lyxigt det är att bo så som vi gör här på Hjälmared. Hur vackert är det inte! Sedan hade vi picnic på bryggan med nyponsoppa, nice. :) Nu ser det ut som att regnet är på ingång, i så fall hoppas jag det blir lite åska och muller faktiskt. Jag är ju rätt skrikig av plötsliga nerslag, men mysigt är det ju också. Nu ska jag duscha av mig sjövattnet och sen är det middag. Vi har mkt pollen i vattnet förresten.

Italien.

Nya upplevelser, äventyr och lärdomar. Vår klassresa i Italien har varit fantastisk. Så bra, verkligen!


Italien.

Då så. Nu är stunden snart inne då årets bibelklass på Hjälmared åker till Italien en vecka. Vi flyger måndag em. De första dagarna ska vi spendera på ett kloster. Ska allt bli spännande. Stannar där tills torsdag em. Sen ska vi till Genoa för bergsvandring, turistande och bad. Söndag em åker vi upp till Bergamo. och måndag em flyger vi hem till Hjälmared igen.
Jag kan knappt förstå att vi verkligen ska åka nu snart. Kommer ihåg så väl när Jonathan nämnde om att boka flygbiljetter. Det var i oktober. Tiden har verkligen rusat sedan dess. Tänk så mycket vi har gjort. Otroligt.

För övrigt har veckan här varit väldigt bra. Intensiv att jag inte suttit nåt vid datan alls. Vi har endel festliga kvällar här på skolan. I torsdags var det vårfest i fokus. Även kallad bal för de som går tredje året. Tänk att gå på bal igen. :)

Stora delar av min fina klass.

Lördagen blev en riktig utedag/Elinadag. Vi började morgonen med en promenad runt sjön. Sedan frukost, predikan, bibelläsning och solning på bryggan. Därefter var kl. kvart i två och vi stack ut på en träningsrunda. Jag fann en krok och ett flöte dessutom, har tänkt tillverka ett metspö -toppen att finna material sådar! Hemafton grilla vi vid sjön och sedan promenera vi genom skogen till Pojkebo där det blev valborgsfiarnde. Så loj eld bara. Som en pyramideld i storleken större. Jag kom senare på att vår i Värnamo inte alls är speciellt stor. Dock är grejen med den att den är ute i Lagan. Den här var på torra land. Fint och mysigt var det iallafall.

Ciao ciao.

RSS 2.0