skol-ol.

Idag har klassen orienterat på skolområdet. Handritad karta by Björn, lite klurigt, men skoj var det iallfall.

Maratonstädning och Samuel Ljungblahd.

Jag och Elin var klara med vår frukost kl. 12. Elin har jobbat här på vandrarhemmet i sommar och denna lördagmorgon så hon kan det där med att laga frukost. Grahamsgrynsgröt, kokta ägg, bröd och massa te :) Sedan städade vi hela huset. Våra egna rum och toaletter. + huset. Vi rensade tom. duschbrunnarna. Något av det äckligaste vi gjort alltså.
Pappa, tänkte på dig flera gånger, att det alltid är du som får göra detta hemma. Du gör det riktigt bra! Och tack vare att jag kikat på dig, kunde jag det där att öppna vattenlåset under handfatet och att komma ihåg att ha något under för det alltid rinner lite vatten ;)

Inte ergonomisk arbetsställning det här.

Vädret var så konstigt. Växlade mellan hällregn, strålande sol, åska och hagelskurar. Jag och Elin försökte fånga lite hagel, men vi fick inte så många.. :P Kl. 15,45 hände något av det läskigaste, blixten slog ner! Jag stod i dörröppningen och Elin var inne i köket.. och PANG! uppe i skogen, och vi bara
"AAAAAAAAAAAA!!
Vad ska vi göra!???
kraaaam!!"

All elekricitet slogs ut, så det var tur vi just kokat vatten så vi kunde lugna oss med någon kopp chai-te.
Vi tyckte vi hade varit rätt effektiva när det tog oss fyra timmar att städa vårt palats. Men när vi träffade Zacke, Simon och Ludvig sen, visade det sig att de också städat sitt hus idag. På en timme.. Men fint blev det! :)


Värsta hagelskuren och sen slog åskan ner!


De vackra molnen kom.

Kvällen hyrde vi skolans minibuss. Vi var 9 kompisar som åkte till Alingsås för att äta på Stures bowling och sportbar. Sjukt stora portioner. Min pasta kunde seriöst delas mellan fyra.


Elin och Skellefteå-Karro :)


Jag, Zacke, Ludvig och Simon. :)


Folks.

Därefter åkte vi till Vårgårda för konsert med Samuel Ljungblahd. Soooo good!

On the road again! O yeah!

Mmmm.

Fick besök av våra klassgrabbs så det blev inte mycket till tvätthängande. (såklart är den ju upphängd...)
Det blev dock mer av film (Reign over me) och kladdkaka! som Zacke, Simon och Ludvig bakat. Goa killar hey!?


Kvällens gang.
Elin, Jakob, Simon, Zacke (Moas kusin), Jakob (från Dannäs), Ludvig, Oskar, Julia.


Jakob, kladdiskakan och den handvispade grädden..


Den var goood!

Lördag väntar (som det ser ut nu) supporting på Jakobs fotbollsmatch i Alingsås och på kvällen hyr vi skolans buss och drar på konsert med Samuel Ljungblahd i Vårgårda :)

Hej och natti natti!

sol.

Nu är vi klara.
och solen strålar som aldrig förr, nästan iaf :)
kl. 19 ska vi hänga tvätt och sen blir det varma macor med tuna!

One week. done.

Nu har vi gått en hel redig vecka i skolan, och det är så skoj och intressant!
Just nu sitter jag och Elin med vår första läxa, i Kost och Näringslära. Det känns konstigt.
När hade jag en läxa senast liksom?
Ni som vill klura på våra frågor så lyder de så här:

1. Vad har vi för arv från forntiden och varför?
2. Vad påverkar vårt energibehov?
3. Vad använder vi energin till?
4. Vilka är våra tre energikällor, energi/gram?
5. Var lagrar kroppen energi? energiförråd?

Vi hade en aktiv förmiddag idag. Började med ett waking-pass med pulsklockor runt sjön. Trevligt är rätta ordet för detta. Därefter sprang jag backintervaller i en väldigt lång backe på ena sidan av sjön. Efter detta hade vi vårt tredje kanotpass. Idag paddlade vi i en liten, liten å med massa vass. (och äpplen liggandes utmed kanten..) Det var iallfall väldigt skoj. I en å händer det ju grejer hela tiden.. Efter lunchen hade vi anatomi/fysiologi. Väldigt intressanta grejer om kroppen och musklerna.

Jag, Elin och Jakob var inne i Alingsås nu för att kolla olika alternativ till våra klassoveraller. Vi är en stark grupp på detta område måste jag erkänna.
På maxi säljer de Jonagold äpplen för 1 kr/kg. hur kul haha!

Nu ska det som sagt bli lite plugg då. :) och chai-te!

hej hej!


Gäst och gäster.


Maggan och Mike :D

Maggan mötte mig på stationen i Borås, sedan supermysig fika på café Bakgården för oss. Blåbärspaj och massa vaniljsås. Mmmm. Sedan gick vi till stationen och hämtade kusin Mike som kom med tåget. Hem till Maggan och Lennart för middag och titta på våra australienbilder m.m. :)

Maggan, Lennart och Mike körde mig till Hjälmared sen. :) Jag tog med dem på en liten rundvandring och sedan kvällsfika här uppe på Smedjevinden. (mitt place) Å, det var verkligen skoj! Så mysigt!

Borås.

Nu ska jag strax över gränserna. Bara att lämna skolområdet är speciellt, faktiskt. Sagt det förr, men man lever verkligen i en egen liten värld här. Kl. 13,07 tar jag iallfall bussen till Borås för att träffa Maggan och Mike. Kul! :D

Paddlingen var äkta skoj idag förresten! Trots att jag kan det där med paddling relativt bra sedan innan, har jag utvecklat min teknik på endel sidor, härligt :)

Hej hej!

OL i Alingsås.

Första orienteringsträningen med OK Skogshjortarna idag. Gick ut på att tänka på det mest nödvändiga i orienteringen. Inte massa smådetaljer utan mening.. Utifrån en färdig bana ritade man sina egna sträckor med de detaljer man tyckte var bra att ha med. Var rätt skoj. (och dyngblött!! haha) första gången jag sprang efter en sådan helt egentillverkad karta. Negativa är att det nästan tog lika lång tid att rita in, som att springa..


Min sträcka ett till två. Ut på stigen och lite höjd, mosse, ängar... Syns väl tydligt va? ;)

Idag vaknade jag av skönsång. Elin och Frida kom in kl. 8,50 sjungandes "Ja måg hon leva.." och en mysig kopp te. Härliga tjejer! :) Jo då, vi firar de som fyllt år. Igår va det jag och Frida som sjöng för Elin :) Men Fridatjejen, hon får vänta tills den 7:e november.

Annars idag har jag, Elin och (stor)Jakob startat en overallkommitté, vi har gjort massa roliga samarbetslekar i klassen och efter lunch hade vi ämnet Träningslära. Vi har tagit morgondopp och har varit på kvällsandakt i kapellet.

Imorgon börjar dagen med ett kanotpass. (Jippie! ;)) eftermiddagen ska jag träffa Mike och Maggan i Borås, skoj! :)

Hej hej!

Kanot och beach.

Idag, måndag har vi haft en hellugn dag i skolan. Först hade vi morgonmöte i kapellet sedan blev det lektion i Anatomi, Fysiologi. Snackade om olika träningstester och skelettet. Blir ett spännande ämne. :) Kl. 10 var det fika. Te och frukt. Fika har vi alltid kl. 10-10,30. Mysigt avbrott :) Efter det här hade vi kanotövning inför vår framtida kanothajk i september. Blir minsann ett spännande äventyr! Före detta, den 1-2 september ska vi på cykelhajk! Efter lunchen kl. 12 var vår måndagsskoldag slut. Då hängde vi, 9/16 av klassen på beachvolleyplanen ett bra tag och sen förflyttade vi oss till bryggan. Härlig är jorden!


Frida och Ludvig trivs i vassen på Lilla Färgen.

Folkhögskola har ett alldeles speciellt liv. Här kan man vara uppe halva natten och mysa med te, skratta och spela kort. Så härligt att ha alla kompisar in på knuten :) Ikväll bjöd vi (jag, Frida och Elin) in Annie, Oskar, Ludvig, Simon och Zacke till vårt lilla palats på Smedjevinden.

Imån (idag tisdag alltså) har vi sovmorgon till kl. 10,30, nice nice. Kanske det blir ett morgondopp!
Hej och god natt!

Helg i Alingsås-trakterna.

Halva helgen på Hjälmared, och halva i Vårgårda hos Elin. (Klasskompis, vägg i vägg-granne) fantastisk tjej! Efter den mysiga grillningen på Hemaftonen igår kväll hämtade Elin mig sen for vi till hennes hem i Vårgårda. Ungdomsmöte med Markus Olsson, han är verkligen toppenbra! och vi sjöng en lovsång vi sjöng i min C3-church i Australien! Hur häftigt var inte det! Å så kul, sånna minnen!
Idag konfirmerades Linnea, Elins syster. och eftersom jag sov över hos Elin hängde jag med på konfirmationen, kul hehe, känns verkligen som vi känt varandra länge! Fler än fyra dagar. Annars har jag ju bara varit med på mina egna syskons konfirmationer. Hem till Elin för middag och fika. och träffa hela hennes släkt, typ. Å de är så härliga. haha. Fullt ös hela tiden! Elins farmor och farfar skjutsade oss till skolan kl. 16. Kul vara tillbaka i vår lilla drömvärld :) Seriöst, det är som en annan del av världen. En liten bubbla. Kollade på Sune Sommar med resten av folken som var kvar i helgen. Iaf av oss Idoler (Idrott och Ledarskap förkortas Idol här.. :P haha) och bibelfolken. Sedan blev det te och mackor för mig Frida, Elin och vår klasskompis Annie, mysigt :) Vi bjöd också upp Jakob och Jakob. Sköna killar. Ena av Jakob är dessutom från Dannäs. Det blev prat och "Hej Knekt"! Så kul haha. Jag fick kramp i magen. typ. Go magmuskler!

Ikväll har Lisa flyttat upp till Jönköping, spännande! Än så länge är läget fint där, och det tror jag det kommer fortsätta vara :)

I morgon ska vi paddla kanot med vår klass, så kul, haha. Vad jag tänker är det nog inte alla som kommer ha alla hästar med sig i kanoten ;) Får se hur det går! :) :)

Tack för era hälsningar, superkul :) pussi puss


Från Fridis.

Snabbt mellan uppdateringarna nu haha.
Härliga Frida. Skrattar så otroligt mycket i närvaro av denna norrländska fina flicka! Här får ni snabbfakta på hur hon ser mig efter 3 dagar ;)..


"Här får ni en bild på mig och min nyfunna vän, och husrumskamrat/klasskompis, Lina och jag när vi är på väg till Ica Maxi i Alingsås för att handla Taco-ingredienser. Lina är 89:a och blond och en hurtigbulle. Här ser ni att hon tog sina rullskidor när vi skulle dit. Det var även hon (och min andra husrumskompis/klasskamrat Elin) som fick mig på en joggingrunda klockan 6 imorse. Jisses! Hon tog även rullskidorna så att Karolina skulle kunna ta hennes cykel. Det var snällt tycker jag. Lina är troende såsom många andra här. Det finner jag lite annorlunda jämfört med vad jag är van vid, men dom är faktiskt snälla och normala och inte alls överdrivna som man skulle kunna tro. Fast det finns ju alltid undantag, men undantag håller man sig på replängds avstånd ifrån anser jag. I bakgrunden ser man lite av herrgården där vi brukar äta våra måltider, till vänster, och ett hus där det bor folk i till höger. Ett litet paradis. Bakom husen finns sjön och beach-volleybollplan. Oboooyyyyyy!"


Som sagt. Linis och Fridis.

Här är det bra!

Hjälmared.
Här hinner man ju inte uppdatera alls ju. Sorry sorry. Fullt ös hela tiden. Det är inflyttning, massa information i skolan, samlingar, klasstid, samarbetslekar, kvällandakter, filmkväll och motionerande. Beachvolley, vanlig volley, konditionstest, löpning, rullskidor och cykel. Bad och lite fika. Jag har det bra!Pappi, jag och mammi till Hjälmared.


Goa matgänget fredag.


Zacke, Simon och Elias. Härliga grabbs!

Nice med sovmorgon idag. Sen stack jag ut och sprang rund sjön. Frukost med Frida, sen blev det volleyboll i hallen. Bad i sjön och nu lite lunch.

Östersund-Fridis och jag!
.


Ikväll har vi "hemafton" då man äter och har trevligt tillsammans i herrgården. Ska bli skoj :)

Flyttyra.

Mitt rum ser ut som ett bombnedslag.

Blueberries.

Äntligen har jag fått blåbär.
Plocka blåbär. Rensa blåbär. Baka med blåbär. Äta blåbär.
Blåbär är mina små favoriter.
Yeh haha... Jag och Linus plockade blåbär på Hörle Moar.
.
Plock, plock. med grep. Linus.
Har jag aldrig använt, inte ens sett i verkligheten förr. När jag och Christin plockar använder vi finmotoriken, fingrarna i stället. Men vill man vara extra effektiv -använd blåbärsgrep. Det var skoj faktiskt. Man märker ju att man får några i spannen!
.
Got ya little frog! :)
.
Hem och rensa. (För det behövs när man plockar med grep). Blev 8 liter! Jag har aldrig i mitt liv plockat så många! Sen blev det blåbärspaj!

Lördag med Lö:Da ;)
Fest för Jakob och Linus vid Bolmen. Började inte så bra med att jag och Christin var tvugna att ändra vår resrutt pga en trafikolycka mellan Kärda och Forsheda. Ringde Christin om vi skulle åka lite senare, men man kan visst åka över Hånger om man vill. Så då gjorde vi det. Väl i Dannäs gick det bara utför, när vi satt i bilen och snackade om hur man körde sedan dök vår räddning upp. En skylt som det med tydlig text stod Bolmsö 25. "Å Bolmsö, det är ju dit vi ska!" Så vi körde på... efter 20 min... "Å, Tannåker! Här känner jag igen mig! Mickan har stuga här!" sa Christin. Men.. stugan låg inte på samma sida som Jakobs. Ooo ja, vi befann oss på fel sida av denna stora sjö! Hrm, kolla kartan, ringa grabbsen "går färjan fortfarande?" Tur väl gjorde den det. Så vi fick köra upp till spetsen av Bolmsö, ringa färjemannen, invänta färjan, åka färja och slutligen, 1,5 h sent anlända till kalaset. Men kul hade vi haft, och kul skulle vi få!
Turist på hemmaplan! Är så gulligt att de har färja här i Bolmen! :)

Söndag har jag hängt i Smålandsstenar. Anton gjorde sin premiärpredikan på gudstjänsten, "rättfärdighet" sen sprangs det naturpasset. Film och våffelkväll på 3 Björkar. Värsta hemska filmen, Hotel Rwanda. som handlade om folkmordet i Rwanda 1994.

Skeppet börjar lastas.

Börjar smått inse att det är snart jag flyttar.. Där med har jag också kommit på att jag behöver införskaffa endel grejer. Kan ni tänka er jag som är så petig när det gäller inredning hittade igår, på direkten ett mysigt vitt överkast, 6 söta/snygga överkastkuddar i 3 olika rosa nyanser. det blev handdukar, underlakan och örngott. Fick ett påslakan och örngott av mamma förra veckan (hon ringde mig i Funäsdalen helt excalterad av sitt inköp haha), men förstår jag -är Barabafamiljen på, how cute! ;)
När jag var liten, tyckte jag att Barbabelle var så fin.

Hej hej!

Härliga dagar väster.

Göteborg.
Alltså vilken härlig sommardag vi hade. Short och linne, var faktiskt ett tag sedan det var aktuellt. Eric och pappa åkte till en cykelaffär i Mölnlycke, medan jag, Lisa, mamma och David gick på stan :) Först fina Haga och sedan till Femmans sport där jag införskaffade ett supersnyggt och bra såklart, regnställ! Å, inte för att jag längtar efter regnet, men det ska bli kul att använda hela! Ut å plaska :) Efter detta gick vi till Slottsskogsvallen (där man springer i mål på göteborgsvarvet. :)) där vi mötte upp Eric och pappa för att kolla på GP-spelen. Emma Green vann höjdhoppet på 1,95. Mustafa Mohammed kom 2:a i ett av sina sista 3000 meter hinder.
Slottsskogsvallen.
.
Lina, Lisa, David.
Senare blev det Dear John (wiiiie!) i Frufällan för mig, Lisa och David.
.
Dag två, onsdag hämtade mam, pap och Eric mig på förmiddagen sen gick vi på stan i Borås. Massa fint! :) Därefter åkte vi till Hjälmared, min nya skola 5 km Alingsås syd. De hade öppet hus i byggnaderna, vi passade på att åka dit när vi ändå var i närheten. Är ju inte bara en folkhögskola utan de bedriver vandrarhem och anordnar konferenser också. Var de delarna som hade det här "öppna huset" så det blev lokaltittar och områdestitt. :) De verkar ha allt jag behöver alltså! En sjö, med massa fina stigar runt, stor idrottshall, beachvolleyplan, tennisplaner, kanoter, spa/massagedagar, fotbollsplan (kan man ju använda till massa annat skoj :P) Till och med en liten rullskidbana på området. De ni! Precis jämte ligger Alingsås golfbana, hur kul! Inte för att jag golfar, men på vintern har de preparerade skidspår där! Wihoo! Å jag kommer kunna åka på skidorna från skolan å ner dit! Kan inte förstå att det inte ens är en vecka kvar nu! Men åååå va kul det ska bli!! Jag fick det bara mer bekräftat efter besöket att det här är rätt! Fick reda på att vi är 19 elever i min klass, vi är 70 pers på internatet och sammanlagt 168 elever på skolan. Vi gick en guidad vandring med Ellen som jag kommer ha som lärare, kanontjej. På fikat träffade vi Gerd som är husmor, hur härlig och gullig! "Hälsa Kaaalmaaar!" på påhittad småländska sa hon till Eric. haha.
.
Bron precis innan parkeringen.
.
Hjälmared.
.
Sikten från matsalen i Herrgården. Sjön Lilla Färgen.
.
Efter Hjälmaredsbesöket bar det av till Torpa Stenhus för Torpaspelen. Årets uppsättning var Romeo och Julia. Utomordentligt! Där mötte vi upp med Lisa o Co. Maggan och Lennart. Trevligt, trevligt!
Årets suveräna ensemble.
.
Lennart, Maggan, jag, pappa, Eric och Lisa. Mamma bakom kameran.

Lilli!

När jag kom hem från sjukan nu i eftermiddag (undersökning och hälsa på min älskade vän Martina. <3) kom Lisa med en trevlig överraskning! Som ni ser har det dykt upp en header här på bloggen, Lisa som gjorde den till mig :) Det som gör det ytterligare lite roligare är (som hon säger iallafall) att hon inte ens kan sånt. Hon har suttit här i tre timmar och bara luskat ut det. :) Härlig hon är! Kul, tack min lilla Lilli!
.
Imorgon drar hela familjen Sandström och Frufällan David till Göteborg för att beskåda friidrottstävling, GP-galan. Bland annat med Christian Olsson och Emma Green. Kul kul! Jag hoppas även kunna inhandla ett grymt bra regnställ!
.
Hej hej!

Lina och pappas fjällvecka.

En fantastisk vecka i svenska fjällen.
Fjällorientering är verkligen något speciellt. och så kul att man sprang två och två i patruller. Det är så häftigt när man kan se så långt framför sig. "Å där 2 km ner är sjön vi ska runda norra spetsen på. och titta där borta, ytterligare en kilometer bort, där är branterna vi ska springa nedanför. och ytterligare en kilometer bort, där uppe på berget ska kontrollen sitta!"
.
Tre dagar med orientering uppe på ett soligt fjäll, wooow :D Vi avverkade tre banor på 12 km, ÅH! Det var så kul!! Men jag förundras av pappa och frågade honom häomdagen. "Pappa, blir du a-l-d-r-i-g trött!?" Kan ju inte tro det, han springer och springer och springer. Samtidigt som han på något väldigt brant ställe (Var ju rediga berg på sina ställen!) puschar mig i ryggen för att underlätta för mig. Hur cool är han. Jag inser mer och mer, jag kommer aldrig kunna springa snabbare än pappa på distans. Seriöst, inte ens om 20 år.
Vi såg några fjälliga djur också. Flera flockar med renar, en fjällämmel, någon fjällfågel och en fjällpadda.
Första rediga stoppet på vägen upp gjorde vi i Mora, staden jag älskar.
.
På lördag, den 14:e ska Eric och pappa cykla cykelvasan!
.
För många år sedan sålde brandis i Värnamo en liten brandbil.. Den hittade pappa i Mora!
.
Särna, fjällporten!
.
Fikastopp innan vi svängde av idrevägen mot Funäsdalen.
.
En av alla fina renar.
.
Så här såg kontrollerna ut.
De tar inte med sig ställningar till kontrollerna ut på fjället. utan skärmarna sitter på marken.
.
Nöjda efter första etappen i Bruksvallarna!
.
Kollar hur vi sprungit. Vi hade 4 km(!) till första kontrollen. :)
.
Ramundberget. Andra och tredje etappen åkte vi lift upp till starten. Härligt komma upp på fjället direkt!
.
På väg till starten.
.
Våra klubbkompisar. Håkan och Sven. (Ser ni att jag och Sven är riktiga bundisar? ;))
.
De tre musketörerna, yey!
.
Nu har vi sprungit alla etapper och det gick fint! Vi kom 14 av 30 i klassen Mix-kort.
Klassen H21 hade längst banor med sina 26 km varje etapp!
.
Upplopp nerför en brant skidbacke, över en bäck och där.. pladask ligger Lina på marken! Jag ramla från sista till mål. Gillar vi. Att bli lerig alltså!
.
Vår hemresa började västerut för ett besök i vårt kära Norge! <3
Här är sista vattenfallet på svenska sidan innan gränsen. Vackert.
.
I Funäsdalen med omnejd har de 30 Guldturer, vandringar. Gillar vi också!
.
Fjäll-teamet uppe vid fallet.
.
View.
.
NORGE!
.
Vi besökte lilla mysiga och otroligt vackra byn Röros.
Den är med på unesco:s världsarvslista över platser som ska bevaras. Förr i tiden bröt de mycket koppar här. Fick också veta att vinterscenerna i Pippi Långstrump spelades in i Röros..
.
Mysig by :)
.
Back to Sweden and Mora!
.
I Mora blev det löpträning i det ytterst fina Hemusområdet. Sicken skog, sicka spår! Jag är avis!
Sedan åkte vi till Vasaloppsmuseet där det blev massa historia kring loppet, gamla skidor, vallor, kungligheter, blåbärssoppa, kläder och en härlig film där Plex var berättarrösten! Goooo!
.
Bjarnerundan, den sprang pappa i sin ungdom.
.
Passa på nu, det är snart fullt till Vasaloppet!
.
Målportal jr.
.
Inte ens pappa har så här många vallaburkar hemma i sin lilla "beauty box".
.
Han som vann första året, 1922, hade sådana här kläder.. tänka sig, skjorta och yllebyxor.
.
Prinsessan Madeleine har likadan skidjacka som jag!
.
Det var skidor överallt! På golvet, väggarna och taket.
.
Sandströms elit!
.
Veteranklubben finna på bild! Gissa vem man kan hitta där...
.
Jo Håkan! ;D
.
Blueberry soup! We like! WE LOVE!

Funäsdalen.

Here we go again.
Nu bär det av mot nordligare breddgrader. Jag och pappa ska upp till Funäsdalen för fjällorientering. Här blir det inget glidande, utan tre dagar (tor, fre, lör)  med 12 km (fågelvägen) långa orienteringsbanor i fjällen.
Ska bli härligt att komma till svenska fjällen, har velat det hela våren i aussi, a dream comes true :) och vi stannar antagligen i Mora på vägen dit, Vasaloppsstämning på hög nivå och lite träning i Hemusområdet :)
Tre dagarna här hemma nu har det blivit grill/inflyttningsfest med smålandsstenarkompisarna. Rullskidor. Tea party, film och mys med Emma och Christin. Långpass på Hörle Moar med Eric och pappa. Igår åkte jag, Lisa och David till Tre Björkar, Smålandsstenar för volleyboll, våfflor och film. Härligt, härligt. Efter veckor med på tok för lite sömn, blir det nu dags för.... Fjäll-OL :) :)
Hoppas allt är fint med er!

HEY! GOOD NEWS!

Hey!!! Just got some really good news!!!!
Luke, my no. 1 adventure friend is coming to SWEDEN!! next year in August or September!! That's cool, that's AWESOME!!
Wihoo!!!

RSS 2.0