Åter tillsammans med sörlänningar.

På planet till södern nu. (allt under Umeå känns typ som södern nu. Snacka om till kontrast till tidigare då jag tyckte Dalarna va ganska norr ut..) Det är otroligt hur högt upp Piteå ligger egentligen. Som att jag skulle flugit till Paris eller nåt. Nå väl, Stockholm strax, betyder också att det är dags att komma tillbaka till plusgraderna. Vi har iallafall haft några minus både igår och idag, åh så fantastiskt! Jag kan leva på dem några dagar till. :) vi var ute och sprang i Böle på fm. Så fin skog alltså! Den var verkligen mysig! sedan stekte vi palt, super! Därefter for vi till Lule och gick på stan. Mycket affärer ändå. Kallt var det också. De har nämligen byggt staden så det blåser rakt igenom. Inte jättetrevligt. Men för att se det positiva blir det iallafall mer vinterkänsla på det viset.. Det är så märkligt ibland, just för att Norrland är så stort och så långt borta. Så känns det som att komma hem även om det är Stockholm. Det känns på något vis som att jag kommer hem till Sverige.. Men jag ska ju vidare till Göteborg iallafall, och där stannar jag tills imån. Ska bl.a gratta Petter som fyller år idag! Kanske träffa Lisa imån. Kul!

Första advent.

Glad första advent önskar jag er!
Åh, advent är verkligen så otroligt mysigt tycker jag. Och dagens höjdpunkt är dessutom att det snöar! Fantastiskt! Vi började dagen med gudstjänst i Infjärdens kyrka. Sedan for vi till Pite city för julskyltning och fika. Ännu en lååång, mysig fika. Årets första lussebulle och coffee på caféet Krokodil som har allt fair trade. We like. Jag shoppade en snygg skjorta (min andra här från min norrlandsresa). Snygg och passar perfekt nu för mysiga, december månad! Hemma igen kl. 17 och då åt vi älggryta, känns ganska så exotiskt. Jag som inte är riktigt in to meet tyckte dock det var riktigt gott! Sen gick jag och Elina runt byn här. I riktigt stora reflexvästar, hehe. Vi såg skoterspår förresten! Coolt med någon som är lika desperat efter skoterkörning, som jag efter skidor! Nu håller vi på baka lussekatter. Färdigjästa om några minuter. Det hör sannerligen till att baka på första advent tycker jag. Och tänk att det blev i norr med Elina i år. Nice! Ha en mysig kväll!

Dagens tänkvärda.


Liten rapport från norr.

Solen är inte uppe många timmar här i norr. Kl. 15 är det nattsvart. Kontrast till hemma, dock känns det som att dagarna är väldigt mycket längre i och med det.
.
Igår hade vi en supermysig dag i Pite city. Lååång lussefika av saffranssemla och coffee. Mmmm. och en massa affärer. Något större utbud av shopping än i Värnamo. Vi promenerade även i solen runt hela Bölebyn. (Elinas hemby). Pite älv rinner precis här bredvid. Fint! Och det är endel is på älven tom, nice!
.
Trots att kylan saknas här uppe har vi idag ändå kunnat spana på skidåkare på Vallsberget! Där finns nämligen ett konstsnöspår. Åh, det var så härligt att känns snö under fötterna igen! Vi gick också upp genom slalombackarna på berget och tittade den vackra utsikten över Pite Älv. Sen åkte vi till Grisberget för att träna. Man får passa sig för björnar här faktiskt. Men vi klarade oss fint och nice löpning. Underbart vacker skog! Ikväll ska vi iväg till en norrlandsjänta som fyller år. Ska bli kul att träffa Elinas hemmavänner!
.
Imån drar vi till Skellefteå! Där ska vi bl.a. träffa Elias! Kul!

På ett plan fullt av norrlänningar.

Jo men visst! (obs, jag säger det på norrländska). Då är jag på flyget till Lule och jag måste säga att jag känner mig ganska så liten här. Överallt är det norrlänningar, och de pratar som (norrländsk för liksom) väldigt otydligt i mina småländska öron. Haha, vet ni, jag kom just på mig själv att jag tänker på norrländska. Haha. Jag hör min egen lilla version av dialekten i mitt huvud. Spooky. Men lika bra är ju det när jag ska bo i en liten norrländsk by för 5 dagar. Undra hur mycket jag egentligen kommer att förstå av Elinas familj och vänner. Fantastiskt roligt kommer det bli vatt fall. Undra om de förresten kommer ha svårt att förstå mig.. Jag kan ju vara ganska så bred med mina egna uttal på somliga ord.. . Norrlänningar har ju ett rykte om sig att vara lite smått sega. Och det verkar stämma in här ganska så bra. Alla runt omkring mig sitter nämligen och sover. Försöker i vatt fall. Kanske jag också borde göra förresten, bara för att få en liten inblick i livet som norrlänning..

Nu far jag snart till Elina!

Efter drygt tre veckor är jag så gott som frisk från min förkylning. Känns så bra! Hurra! Dock blir jag lite smått orolig när jag kom till förskolan i morse och möttes av en drös hostande och snorandes små underbara kids. Jag vill ju inte smittas nu igen. Så illa kan det väl inte bli, hoppas jag. Jag borde blivit smått mer immun nu tror jag allt.

Tänk så mycket snö vi hade!
Ikväll ska jag fara (norrländskt) upp till Norrland för att möta min fantastiska Elina! Och där är det forhoppningsvis så kallt att alla mina förkylningsbakterier fryser ihjäl. Elina har berättat att de öppnat skidspåren där idag, wej! Jag ska dock inte ha mina skidor med mig dit, men vi ska checka spåren, spana på skidåkare och äta palt!
.
Jag slog nog rekord i att packa igår för jag blev nästan klar! Har bara nåt enstaka kvar nu. Pappa och jag drar till Landvetter om drygt en timme, sen blir det flyg för mig till Arlanda och sen Lule. Finns visst wifi på planen så om jag finner hur det funkar ska jag rapportera från resan. Man vet ju aldrig vilka spännande folk man kan möta på en sådan här tripp! Väl framme på Kallax, Luleå flygplats kl. 22,35 ska fina Elina välkomna mig till hennes Norrbotten. Det är verkligen långt dit! 120 mil från Värnamo till Pite!

22 november 2010.


Åh, tänk för ett år sedan vilken härlig tid och vilket fantastiskt väder!!! GE MIG SNÖ!!!
Nu ska jag snabbt börja packa för Pite (där har de snö! :D) och sen ska vi upp till Borgen och träna. Förhoppningsvis sista barmarkstränongen i år. Tänk så underbart om det vatt snö när jag kommer hem igen från Norrland på måndag kväll.

Snabba saffranskakor

Tänk att det det snart är advent! Så otroligt mysigt! Bara kylan och snön som fattas! 
Igår bakade jag kakor som passar ypperligt för att bjuda någon vän på nu i adventstider. Saffran är ju hur nice som helst, och med mandelmassan blir det en god söt smak och konsistens.

Du behöver
100 g smör
100 g mandelmassa
1 påse saffran
3 st ägg
100 g chokladknappar vit choklat
1,5 dl vetemjöl
1 knivsudd salt
Rivet skal från 1/4 citron
Pärlsocker till topping

Så här gör du
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. He ihop smör, mandelmassa, saffran och salt i en matberedare.
3. Tillsätt äggen ett i taget.
4. Blanda försiktigt i mjölet i smeten.
5. Blanda ner citronskalet och chokladknopparna.
(Istället för chokladknapparna hackade jag vit choklad och la i, tog inte riktigt 100 g heller).
6. Klicka ut smeten i små formar, typ knäckformar. 
7. Pimpa varje kaka med pärlsocker.
8. Grädda i drygt 10 minuter, tills kakorna är gyllenbruna.

Jag la dem inte i några formar, märkte dock att de flöt ut endel. Nästa gång ska knäckformarna komma fram. Kan alternativt ta lite stödde formar. 



Servera gärna lite ljumna till glögg, te eller kaffe. Ha en mysig adventsfika!

Dagens tänkvärda.


Här sprids det goda budskapet!

Igår kväll hade Livslust konsert på konferensen Gideon här i Allianskyrkan.
Jag och Jakob var där, och det var riktigt, riktigt bra! Så roligt att se och höra vår gamla kör sjunga gospel. Vilken energi! Nog att den var stor då vi var med, men nu är de 143 medlemmar. Ändå häftigt! En otroligt härlig ungdomskör, som glädjs åt att sjunga gospel och ära Gud. Man blir så glad!
David solo, Anna dirigerar.

Our God is an awesome God
He reigns from heaven above
with wisdom pow'r and love
our God is an awesome God.

Lyssna på den grymma låten här:
http://www.youtube.com/watch?v=QCqf7L9dm_0&feature=related


Afternoon tea.

Jag och mamma har varit på afternoon tea i Smyrnakyrkan tillsammans med bl.a Britt och Lennart. Riktigt mysigt var det. Det började med scones och alla dess tillbehör och te i olika smaker. Så gott. Och riktigt trevligt sällskap med prat och skratt! Sedan var det en kvinna, Helena Boberg Oscarsson som talade för oss om livets tankar, som hon målat, satt texter och gjort almanackor för. Hon gör även vackra kort med tänkvärda texter på.

Dagens tänkvärda.


Redan mitten av november.

Tiden går så otroligt fort tycker jag. Tänk att vi kommit till mitten av november. Nästa helg är det första advent. Vilket kommer bli grymt mysigt. Nog att det är advent, men jag ska också upp till Elina i norr. Piteå 23-28 november. Nice! Häromdagen fick jag min första adventskalender och julgranarna på torgen börjar komma på sin plats. Hur mysigt är det inte! Fantastiskt! Jag jobbar mer och mer nu vilket är jätteroligt. Alla vardagar denna veckan, och alla dagar fram tills jag åker till Pite. Yej! Pappa jobbar dygn idag (hej pappi! Jag sprang serpentinen ikväll!) jag och mamma ska titta på näst sista avsnittet av Bron kl. 21. Är så otroligt spännande! Får se vi myser till det med Bonde också...

Dagens tänkvärda.


Ey mannen, va gör du?

Mysiga dagar när min vän Emma har hälsat på.
Hon kom igår förmiddag och då gick vi först en runda på stan vilket gick rätt fort. Vi fikade mammas nybakade bullar, promenerade i eftermiddagssolen, checkade Erikshjälpen, beskådade min fotobok över året på Hjälmared, vi tittade på Ensam mamma söker och Halv 8 hos mig. Sedan blev det kycklinggryta med bulgur. Nybakad äppelpaj till efterrätt. Mycket prat och skratt. Såå mysigt!
Idag har vi, tillsammans med 2400 andra orienterare varit på ZOO-orientering i Borås djurpark. Det var tredje och sista dagen/tävlingen på O-event som varit i Borås i helgen. En ny upplevelse för Emma. Men så kul att visa henne! Jag som varit förkyld och småfebrig i veckan var lite orolig, men ändå taggad för att tävla. Är väldigt nöjd med loppet som var en 3 km sprintbana i djurparken. (För att citera Christin, "tufft!") Inte var tävling man springer förbi några lejon eller apor, hehe. Kom precis i mitten i min klass 20/40. Mamma och pappa sprang väldigt bra de!
Efter fikade vi innan det var hemfärd för oss till Värnamo, och Emma till göteborg.
En riktigt fin helg!

Dagens tänkvärda.



Köpte det här kortet i New York, och jag blev helt tagen.

Dagens lycka.

Ikväll har jag umgåtts med min vän Martina. Det var verkligen en kär återträff.

Gretas bröd.

Grovt bröd är något jag saknar då jag inte är i Sverige. Här kommer ett jättegott recept på Gretas bröd, riktigt saftigt och nyttigt, som jag har bakat idag. Mamma fick det här receptet av en kompis en gång. Som säkert fått det av sin mammas mormor som hette Greta eller något sådant..
Ingredienser
33 cl öl, cocacola eller svagdricka
3 dl vatten
.
1/2 kg grovt mjöl
.
1/2 liter mjölk (alt. hälften mjölk hälften vatten)
2 pkt jäst (funkar med ett också)
0,5 dl sirap
salt
drygt 1 kg vetemjöl
.
Koka upp ölen eller vad man nu väljer + vattnet och häll över det grova mjölet som ligger i degbunken. (Bakmaskinsbunken). Blanda runt så att allt mjöl blir fuktigt. Låt svalna. (Alkoholen försvinner när det kokats upp)
.
Några timmar senare... kanske över natten.
.
Sjuda upp mjölken till 37°C och späd ut jästen i den blandningen. Häll det i degbunken tillsammans med resten av ingredienserna. Häll i mer mjöl om det behövs. Degen får inte vara för kladdig!
.
Låt jäsa drygt 1h.
.
Baka ut till brödbullar eller runda brödkakor.
Brödbullar: 250°C 10-15 min mitten i ugnen.
Brödkakor: 225°C 25-30 minuter underst i ugnen.
.
Väl smakat!

See you next time, New York.

Vilka dagar och vilken stad! New York är verkligen hur grymt som helst.
Efter en vad som känns som en enda lång dag (fast det vatt två) är vi nu hemkomna till Sverige. Det är gött att kunna äta mammas brödbullar igen. Efter en lördag med ytterligare lite shopping flög vi från New York kl. 19,35 lokal tid lördag kväll. 6,5 h flygning till London med innehåll av filmen Bridesmaids, ipodlyssnande, magasin, food och lite dagboksskrivande gick tiden relativt fort.

Väl framme i London hade vi bara 40 minuter på oss från att vi landade till gaten stängdes. Vi och de andra som skulle med Göteborgsplanet fick varsina orange lappar som skulle visa att vi hade bråttom och skulle gå före köerna till de olika processerna. Men, kan sannerligen inte påstå att de hade någon effekt. Kvinnan i säkerhetskontrollen sa "Jag har inte blivit informerad om att ni kan gå före." Käre tid, va skulle vi med de express-lapparna till då. Sista biten sprang vi och det hördes när jag kom fram. Sån grov hosta ända långt nerifrån alltså. Fast min förkylning har börjat släppa nu. Vi hann med flyget tur väl, och vad jag tror alla andra också.
Taxi på Times Square.

NYC by night. Utsikt från Rockefeller center.

Väl på Landvetter hämtade Lennart oss, vilket var väldigt uppskattat. Sen åkte vi hem till han och Maggan i Borås för en kopp te. Sen ner på stan för att luncha på Café Viskan. Så nice. Chèvre sallad med cashewnuts för mig. Innan vi åkte hem till Värnamo blev det coffee. Hjälpte nog mot min trötthet lite. Sov enbart 30 minuter i natt. På flyget mellan London och Göteborg, så som ni förstår är jag ganska så trött. Hemma tände vi en brasa och kollade på NYC Marathon som sprangs idag. Det var allt häftigt att kolla på det nu när vi just varit där. Rekordfart för herrarna, yej! Jag var inte med riktigt på deras sista kilometrar dock. Låg lutad mot mamma och så fort jag råkade blunda så somnade jag... nu har jag dock ätit kvällsfika och känner mig lite piggare. Tror dock bara skenet bedrar. Ska bli skönt att sova snart. Hej hej!
Haha, upptäckte precis att klockan bara är åtta. Denna tidsskillnad och vintertid virrar mig!

Mary Poppins på Broadway.

Igår kväll var vi på musikal. Mary Poppins. Verkligen en jättebra musikal med otroligt duktiga artister. Mycket sång och dans. Gilla, gilla, gilla! Härlig!
Dagen började vi på Convention center där de har värsta stora mässan inför NYC Marathon som springs på söndag. Känns trist att missa det mäktiga loppet. Men det är iallafall stäning i stan.
.
Pancakes på Max Brenner's chokladcafé.

Halloween.


Sånt här läskigt kan man se i många vrår här omkring.
Men det läskigaste var när jag skulle ta den här bilden. Att jag råka luta mig precis över en illsvart låtsaskråka sittandes på staketet, utan att jag såg det. Så kände jag bara nåt under min arm och såg detta svarta vider. Usch, crazy vad rädd jag blev. Så rädd att jag började skrika.
.
Ville man uppleva ännu mer sånt här läskigt skulle man varit i Greenwich Village igår kväll. Då gick nämligen världens största Halloweenparad av stapeln! Räknade med över en miljon medverkande. Käre tid, vilken skräckupplevelse. Jag och mamma gick där förbi Greenwich igår på dagen, då var förberedelserna i full gång med mängder av filmkameror, staket och poliser i oräkneliga mängder. Hade varit häftigt att se det på riktigt sen, men som sagt var vi ju på hockeymatchen. Vilket var riktigt nice det med.
.
Under dagens lopp insåg jag att det inte bara är barn som klär ut sig på Halloween. Fick sluta att förvånas över häxorna på tunnelbanan, draken på torget, alven på fiket eller grönaskogskvinnan med superstora plastöron och hatt som skyndade sig över gatan.. och att de dessutom var i mina föräldras ålder.
Ur många synvinklar är jag är glad att vi inte har den här traditionen i Sverige.

Rangers vs. Sharks.

Ikväll har vi varit på hockey i Madison Square Garden. En arena som tar 20.000 åskådare, så mäktigt. New York Rangers vs. San Jose Sharks. Åh, det var så häftigt! Sån stämning och sån känsla! En jättebra match med sån action! Rangers gjorde 2-0. Sen Blev det 2-2. Men matchen slutade 5-2 till mitt nya favoritlag! ;) Henrik Lundqvist spelade inte ikväll, utan vi fick nöja oss med att se honom på lite uppvärmning och firande på isen efter matchen.
5-2 till Rangers, grymt häftig känsla på NHL.

RSS 2.0