Oväntad nyårskväll.

Nyårsafton är inte en kväll man vill ligga hemma och vara sjuk på. Ett år ska ta sitt avslut, och nästa år ska börja. Ska det då börja med att jag är sjuk. Hemskt. Idag har jag inte sett ljuset ens en gång, bara legat i sängen och sovit efter en riktigt jobbig natt. Vi som hade planerat hela kvällen för ett nyårsfirande hos Sara. Känns så märkligt att jag ligger hemma och kollar på Harry Potter nu då. Jag har varit vaken 3,5 timmar nu, ätit ibumetin, druckit en massa vatten och duschat. Känner mig skönt nog piggare så pappa ska köra upp mig till firandet sen om en stund så jag får umgås med vännerna.
En piggare Lina har ju världen beskådat, Gott nytt år önskar jag er!


Jag ogillar verkligen att det inte finns snö här!

Jag vill ha snö! Åh, ÅH! vad jag vill åka skidor, nu! Jag vill köra skoter och bara veta att snön finns här utanför huset! Det hjälper mig knappast att i denna snöångestattack lyssna på julmusik där det sjungs vilt och glatt om snö överallt. Eller att jag fastnade i att läsa förra årets blogginlägg jag skrivit. Där jag åkte skidor varje dag hela jullovet (i princip iallafall). Det var "10 varv på elljusspåret" "21 km längdskidor på mossen". "En halvvasa på två dagar" "Månskenslängdskidåkning på Store Mosse".. Åh, jag saknar.

Jag hade visst en dröm en natt då snön just anlänt till Hjälmared i november (!) förra året, skrev så här då: "Drömde förresten mardrömmen i natt, att jag, såhär andra skiddagen, kom till golfbanan för att åka skidor, och så insåg jag att all snö, utan ynka lite, hade töat bort! Det var bara en grön gräsmatta framför mig där jag stod på mina skidor!"

Känner att den där mardrömmen blivit verklighet nu. Varför kan det inte bara dimpa ner ett lass med snö så jag kan få åka lite ski!? Några centimerer iallafall, jag kan ju sedan skotta ihop en snövall och spåra mina egna spår. För att sedan bjuda in hela grannskapet på training camp med varm blåbärssoppa. Jag önskar innerligt av hela mitt hjärta att det kommer snö nästa år iallafall. I januari, så jag kan åka skidor, innan den 15:e.


"Jag smälter som en istapp av denna vackra, vita vinterplats!"
För att citera mig själv 2010-12-03.

Kvällar som värmer in i själen.

Åh, jag är så glad över att ha värnamovännerna hemma i stan!
Kvällarna den här veckan har varit helt fantastiska, och det är så mysigt att vara nära dem igen. Bara umgås, kvällsfika, dricka te och skratta i massor.
Jag tycker den här bilden är så fin.

Drömmen om Mount Everest.

Har just kollat på en dokumentär om Robin Trygg som är yngste svensk (24 år) på
Mount Everest. Åh, jag är helt tagen. Så otroligt mäktigt att stå där på världens högsta berg. Att stå på toppen av världen. Wow! Tänk att klara den oerhörda prestationen som det är att klättra Everest. När man fick följa honom från flera år av förberedelser med all träning det är. Och sedan månaderna i Nepal. Det är ju inte bara en klättring sen heller. Utan från base camp på 5364 möh klättrade de upp och ner till camp 1, camp 2, camp 3 och camp 4 för att vänja sig vid den tunna luften, klättringen och att lämna mat och utrustning. Oj, oj, oj. Jag är så mäkta imponerad av Trygg. Han berättade: "att när jag kände att jag skulle greja det, jag skulle komma upp på Mount Everest så började jag gråta men det var så kallt så tårarna frös till is så jag kunde inte se någonting. Det slutade med att jag fick stå i några minuter och bara gnugga ögonen och försöka att få någon sikt. Men jag kunde inte sluta gråta heller så det var liksom kört så jag fick sitta där ett tag och bara försöka att lugna ner mig. Så tog jag de sista metrarna och så stod jag där." Så otroligt mäktigt. Tänk att ta sig ända upp dit. Den 13 maj 2011, 24 år besteg Robin Trygg toppen av Mount Everest. Det är så mina tårar smyger sig fram när jag tänker mig in i den situationen. och att uppfylla sin livs största dröm! Tänk om jag ska ta mig dit någon gång i livet. Inte upp till toppen kanske, men ändå att se berget live. Jag vill!
Ingen söndagspromenad direkt..

God jul.


Dan före dopparedan. Idag gick jag upp kl 7,10 för att titta på julkalendern. Brukar spela in och titta senare på morgonen annars, men det är sannerligen något speciellt att titta när den sänds på riktig tid. Det är mörkt ute och man myser upp sig i soffan med filt, kuddar och tända ljus. Tycker jag verkligen om. Så fint. Sen har jag och pappa varit och julhandlat mat. Träffade Katarina och Hanna i affären vilket bidrog till en mycket trevlig pratstund. Jag och Lisa har gått en sväng i stan och köpt en julklapp till den roliga julklappsleken. Jag är förvånad att det är så pass många människor som är ute så här i sista minuten med sina julklappar. Det var mycket folk på stan med andra ord. Ikväll var jag och pappa ute på ett löppass. Det är så skönt att kunna träna på riktigt igen. Och passen med min far är sannerligen riktigt. Han är rå. ;) Eric har kommit hem till Värnamo ikväll. Så roligt. Han kom hem från Afghanistan för knappt två veckor sedan. För gott. :) Julgranen jag och pappa högg är klädd, paketen är inslagna och vi har precis pre-smakat lite julmat. Nu blir det På Spåret med mam, pap och Lisa.
En riktigt fin kväll och julafton önskar jag er. Kram från mig.

My locals are back.

Fantastiskt fint att träffa mina Värnamovänner för en kväll på Café Stigs pelikanen. Härligt de är hemma i staden igen för julledighet. I mellanåt har det känts aningen tomt utan dem här hemma i höst, men nu kommer tre veckor av jul, nyår och friendsen. Sen Hawaii! Känns fint!

Mot Göteborg.

Vaknade till den här fantastiska synen i morse! Och det bara fortsätter att snäta ner snö. (pappas uttryck). Åh, det är ju u.n.d.e.r.b.a.r.t. Idag ska jag, mamma och pappa åka till Göteborg. Hjälpa Lisa och Robin med flytten till nya (första) lägenheten. Jag är så glad för deras skull! Så spännande och roligt! Sen har jag tänkt att gå en runda i staden också. Sista julklapparna-rycket! Vilken julstämning vi har nu! Härligt!!!

Snö. snö. snö.

Vilken underbar dag då det har snöat precis hela dagen.
Gick en härlig morgonpromenad med Christin både bland hus och i skogen. Vi fota även vinterns höbalsbild som ni ser här nedan, Christins foto. Efter en varm dusch åt jag scone-frukost tittande på julkalendern. Åh, jag gillar vintern så här. Det är så mysigt! Vi har en deci snö nu!
Något jag inte förstår är varför i all sin dar skotern står nere i kommunförrådet. Annars hade jag och pappa spårat i Borgen ikväll!
Nu har vi både höst och vinter på höbalar!

Besök av afrikaner.

Idag är det två veckor sedan min laserbehandling vilket betyder att jag får börja träna igen! Känns så otroligt härligt! Är så länge sedan jag tränade på redigt. Visserligen sprang jag en runda i torsdags, och promenerat endel, men att det nu är tillåtet att ta ut mig. Åhhh. Göttigt! Ska dock passa mig för svett kring ögonen, men det ska gå bra!
Idag började jag inte jobba förrens kl 11,30 så sprang en runda i morse. Och ikväll ska jag och Christin på det tuffaste och häftigaste styrkepasset jag ever varit på. Nice! Sen ikväll ska vi ha afrikaner på besök. Så här att mammas jobbarkompis är från Kenya, och hennes syster med familj är på besök i Sverige. Då tyckte mamma att de skulle få se ett "äkta svenskt hem". Så ikväll ska de då på middag här. Känns rätt spännande tycker jag! Det hade ändå varit fräckt om det varit African power dance jag skulle på ikväll istället. Kunde jag kommit i rätt mood för att sedan fortsätta känslan här hemma med våra gäster.

Julgran och julgodis.

Idag har jag och pappa funnit en fin julgran i Yngves skog i St. Fällan. Rekordsnabbt gick det i år. Så snabbt att vi gick runt i skogen sen bara för att det är så mysigt. Så härligt att snön kom förresten, är ju så mycket mysigare då och man får den här stämningen när man går runt i skogen på julgransjakt. Härligt att det lyser upp ute också.
Johan och Alexandra har varit här en stund i eftermiddag och kväll. Så rolgt att träffa dem. Vi bakade Mozartkulor med både nougat och dadlar. Sen blev det även Rocky road och chokladristorn. Innan de for hem tittade vi på julkalendern. :)


Ovanligt mycket djur idag. Jag hälsade på Yngves långhåriga häst. och när Johan och Alexandra kom hit överraskades vi av hennes hund. Första gången vi haft en hund i vårt hus skulle jag tro. Men åh så mysigt! Tänker tillbaka på lille Prince i Australien och önskar nästan jag hade en egen liten vovsing.
Alexandra och Johan.

Fjärde advent.

Varje morgon när jag drar upp rullgardinen hoppas jag innerligt att jag ska mötas av vita gräsmattor och vita träd. Och så idag, blev jag helt till mig av att mötas av SNÖ! Ropade både för mig själv och ner till nedervåningen till mamma och pappa. Äntligen! I fm var jag på gudstjänst i Johanneskyrkan. Brukar inte gå dit annat än julafton, men igår kväll kom jag på att jag kunde gå dit idag och jag är så glad att jag gjorde ett besök. Väldigt bra och fin gudstjänst! och jag träffade Helena som jag jobbade ihop med på Rörstorpsskolan. Så kul. Och några andra jättetrevliga kvinnor. Inbjuden till en gospeldag den 21:a april. Så kanske har jag redan planerat något efter min hemkomst från Hawaii. :) Gospel är ju fantastiskt! Vilken fin start på en fin dag. Nu ska jag och pappa iväg och hugga julgran. Senare kommer Johan och Alexandra hit på middag och julgodisbakning. Nice! God fjärde advent önskar jag er!

Dagens tänkvärda.

En vecka kvar till julafton. Vart i all världen är kylan och vart är snön.

Grötfest!

Ska strax iväg med mor och far på grötfest hos Britt och Lennart. Ska sannerligen bli mysigt! Tinus och Kristina kommer också. Förhoppningsvis kommer Martina förresten, hon är så förkyld. Jag har jobbat idag vilket gick väldigt bra. Skönt och kul att jobba en hel dag. Nu ska vi för-fika lite här hemma innan det bär iväg till festligheterna. God kväll! 

Dagens citat.

Dagens citat yttrade pappa precis.
Bättre att gå på is och ha det glatt, än att gå i lera och sörja.
Här i France gick jag och pappa på is i dubbel bemärkelse. Härligt!

You can stand under my umbrella.

Första jobbdagen sen min ögonbehandling. Varit på två förskolor dessutom. Förmiddagen var riktigt mysig med supersöta kids och julstuga! Pyssel. pyssel. pyssel. Efter lunch cyklade jag upp till nästa för 4 timmars jobb. Sista två timmarna var vi ute på gården. Kyla och regn i massor. Kan säga att jag inte var varm när jag kom hem strax efter kl. fem. Ruggigaste kylan på länge. Ändå hade jag både fleecestövlar och överdragsbyxor. Åhh, jag var som en istapp innefrån och ut. Fötterna var vita, tårna röda och naglarna blå. Not that nice! Men efter en 30 minuters stekhet dusch blev jag varm. Te värmer bra dessutom. Sitter i mina Ugg's från nyc också. Älskar dem. Sprider värme från topp till tå.
Snart är det sista avsnittet av Bonde! Ska steka ännu några koppar te tills dess, och tända brasan. :)
Hade inte varit fel med någon som sa detta till mig idag. Älskar de orden!
Tavlan kommer från Linnea -Swedish design. Som ni hittar här: http://www.linnea.com.au/
Imån kommer Christin hem för julledighet, ska bli så roligt att träffa henne igen!

Dagens tänkvärda.

Jag önskar er en fin luciadag. :)

Dagens tänkvärda.


Lucia

Lucia är så otroligt fint och mysigt tycker jag. I em/kväll var jag, mamma och pappa i en fullsatt Missionskyrka här i Värnamo på Luciafirande. Livslust, Stämbanden och SMUlorna som utgjorde tärnor och gossar var tillsammans 160 personer. (tänk egentligen så häftigt att vi har så många ungdomar här i Värnamo och runt omkring som vill sjunga och sprida Guds kärlek. Så välsignat. Jag blir så glad!) Det var så maffigt med så stort tåg, ljus och sång. Kommer själv ihåg många gånger jag gått lucia på alla olika ställen. Och framförallt då med Livslust i kyrkan, är ju så otroligt roligt och häftig känsla. På tal om det är detta faktiskt första gången sen jag vet inte när som jag inte är med i något luciatåg.. Jag och Lisa gick ju till och med lucia i Svenska kyrkan i Melbourne. Stora insatser där av diktläsningar också. Och ett skrattanfall á la Lina, Lisa när jag sjöng upp i stället för ner på luciasången. Småpinsamt haha. På Hjälmared hade vi också ett mysigt litet luciafölje. Luciamorgon i aulan, och efter gick vi runt och serverade resten av skolans lärare och elever på fika i Oasen. Hur mysigt är det inte. Jag ryser av minnena.

Leilas rocky road.

Detta är ett riktigt gott och lyxigt julgodis vi bakade idag, som jag inspirerats av från Leilas söta jul.

Det här behöver du
300 g mörk, fin 70 % choklad.
1 påse dumlekola
1 näve minimarshmallows
1,5 dl salta jordnötter eller cashewnötter
Knappt 1 dl pistagenötter
.
Så här gör du
1. Smält chokladen i vattenbad.
2. Blanda samtliga ingredienser med chokladen.
3. Bre smeten på bakplåtspapper, ca 2 cm tjock.
4. Låt stelna övertäckt ute i kylan, eller i kylskåpet.
5. Skär upp godiset i lagom bitar.

Leilas rocky road
Foto recept.nu

En lördag på Hornaryd.

Hade planerat att dra till Göteborg i helgen. Umgås med Ylva och möte i Linneakyrkan med en kille från Surfing the nations, Hawaii. Dock ser jag inte tillräckligt bra för att vilja åka iväg. Det blir en sväng till Erikshjälpen med mamma, kanske finner några fina tallrikar. Jag har en favorithylla där, och det är Rörstrandsporslinet. Sedan ska jag minsann ut och promenera. Igår var jag inte ute någonting pga av stormen. För stor risk för mig som nybehandlad. Men idag verkar det vara lite lugnare ute. Skönt. Sen ska vi göra lingonsylt, spännande, har jag inte gjort innan. Vi ska också baka julgodis. Mys! Kollat skidskyttet nu, känns så märkligt att de sänder på TV4 och "sportcentralen". Hehe. Jag vill så gärna ut och träna!! Men får tyvärr inte göra det ännu på en vecka. Får köra power walk i eftermiddag!

Lisa i stormen med TV4.

Lisa har precis börjat sin tre månaders-praktik på TV4 i Göteborg. Redan nu är hon ute i stormvädret. Häftig och duktig syster jag har!
Check this out!
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_goteborg?title=stormen_vallar_stora_problem&videoid=2115045

Laserbehandling.

I måndags gjorde jag då en laserbehandling för min närsynthet. Jag var lite nervös innan, men kände mig väldigt trygg med sjuksyster och läkaren på kliniken i Göteborg. Behandlingen gick väldigt bra, gjorde inget ont, och jag märkte ändå en markant skillnad redan efter. Dock var (och är jag fortfarande) ganska ljuskänslig. Så klarar t.ex. Inte av att sitta vid den stora datan, lånar istället mammas iPad och kör på lägsta bakgrundsljus. Dock tror jag det är bäst att bespara ögonen ljuset från elektronikprylar så det blir inte mycket av de heller egentligen.
.
Idag är det ju riktigt ruggigt väder ute, och jag ser faktiskt lite suddigare än tidigare i veckan så jag har legat i sängen och lyssnat på en ljudbok. Det är skönt att bara blunda och inte anstränga ögonen nånting. Nu har pappa kommit hem från jobbet och vi kikar på skidskytte. Annars i dagarna har jag julpysslat endel, bytt till julgardinerna, och bakat både julbröd och saffransscones. Sovit och vilat har jag minsann gjort mer än vanligt. 13h per natt de första nätterna. Märkligt egentligen att sovit mer än jag varit vaken. Men det är väl mer än bara ögonen som påverkas av en sådan här laserbehandling. Jag är taggad på att baka knäckebröd i hjärtformar, och små, söta saffransskorpor. Mysigt att det är lucia och jul! Så får vi be och hoppas att jag får fulla synen med mig snart!

Dagens tänkvärda.


Pepparkaksbakning

Det doftar jul och pepparkakor i hela huset. Så mysigt det är! Om än att jag är lite trött på degen nu. Det blir på något vis lite för mycket 'bara deg'. Men kvällsfika med te, nybakat bröd, pepparkakor och mjuka skånepepparkakor är väl bara för gott och fint! Vilken månad vi har nu framför oss med allt mysigt bak och pysselfixande. Åh, härligt! Emma kom hem till Värnamo ikväll och nu har hon varit här och bakat med oss. Åh, så fin hon är vännen. Roligt vi kunde träffas ikväll, för i morgon åker jag till Hjälmared för julmarknad. Många kompisar som ska dit också. Så mysigt och roligt det blir. Trots snöbristen. Men jag var ute och kände på luften precis, och glädjande nog kan jag berätta att det kylnat till!


Saffransmuffins

I decemberregnet bjuder jag er här på lussemuffins med saffran. Supermysigt och goda. Med kesella blir bullarna ännu lite saftigare.

Det här behöver du
50 jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella kvarg
2 påsar saffran
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
4 msk smör
100 g riven mandelmassa
1 ägg
4 msk flagad mandel (option)
.
Så här gör du
1. Smula jästen i en bunke, (bakmaskinsbunken). Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°.
2. Häll det över jästen och blanda runt. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
3. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 250°.
5. Blanda ihop smör och mandelmassa till fyllningen.
6. Ta upp degen på en mjölad bakbänk. Dela den i ca 24 bitar, forma till släta bullar och lägg dem i muffinsformar. Gör ett djupt hål i varje bulle och lägg i fyllningen.
7. Låt jäsa ca 20 min under bakduk.
8. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite flagad mandel.
9. Grädda mitt i ugnen 8-10 min.
.

Dagens tänkvärda.


RSS 2.0