Linas rågskorpor.

Skorpor är trevligt tycker jag. Speciellt dessa nyttiga rågskorpor jag hittade på igår. Processen är ganska lång så se till att du har gott om tid.


Ingredienser.
150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1/3 dl socker
1 tsk bakpulver
10 dl rågmjöl
3,5 dl vetemjöl
2 rågade teskedar malen brödkrydda


Baka.
Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervarmt. (37 grader). Dela sönder jästen i en bunke, rör sedan ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och rör runt.
Blanda ihop salt, socker, bakpulver och brödkryddan med rågmjölet och he i det i bunken. Tillsätt det mesta av vetemjölet, men spar lite till utbakningen. Arbeta ihop i bakmaskinen några minuter. Jäs degen under en bakduk i 45 min.


Sedan är det dags för utbakning.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord, den får inte tryckas ihop nu efter jäsningen. Dela degen i 6 bitar och rulla dem till smala längder lika som plåten är bred. Lägg längderna en plåt. Skär några snitt så de får lättare att jäsa. Tips är att lägga lite olja mellan längderna så de inte får för sig att fastna i varandra. Jäs under bakduk i 30 minuter.

Gräddning.
Nedre delen av ugnen. Sätt in plåten i 250 grader och sänk till 200 grader och grädda längderna ca 20 min.

Vila och färgsättning.
Låt dem sedan svalna under bakduk. Skär dem i lagom breda skivor, klyv dem mitt i tu med en kniv eller dela dem med gaffel. (Jag tycker gaffel är roligast, de får en nice taggig yta på dem då.) Lägg skorporna på plåtar, gärna under- och överskorpor var för sig för att få en jämnare färg vid rostningen. Rosta skorporna i 200 grader tills de fått lite färg.



Torkning.
Eftertorka skorporna i 75-100 grader i 1,5- 2 timmar på varmluft.

Stäng av ugnen och sen kan skorporna vara kvar tills ugnen svalnat.

 

Servera för en god vän med smör, ost och te. Trevlig fikastund!


Nästa gång ska jag även ta i grovhackade hasselnötter. Tror jag kan vara nice!


Kommentarer
Postat av: pappa

Fantastiskt goda Lina.

2011-06-23 @ 22:04:58
Postat av: Anonym

Kan du inte skicka över några, skulle vara gott!

2011-06-24 @ 00:02:44
Postat av: Lina

Tack pappa!



Maggan, är det du som jag ska skicka till? :) Eller vem är den okände kommentaren ifrån..?

2011-06-24 @ 12:40:20
URL: http://linafinas.webblogg.se/
Postat av: Maggan

Jajamen du gissade rätt!

2011-06-24 @ 19:24:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0